30 június 2015

Mazsolás és csokis kekszek



Szeretem ezt az egyszerű keksz receptet, mert rengeteg variáció készíthető belőle. Én a mazsolásat és a csokisat szeretem a legjobban, de az alap elkészítése után szinte bármit belekeverhetünk a keksztésztánkba.


Kekszalap
500 g vaj
350 g porcukor
250 g tojásfehérje
A vajat időben kivesszük a hűtőből, hogy puha, szobahőmérsékletű legyen. Én szeretem már előző este kikészíteni. Beletesszük a keverőgépbe a porcukorral együtt és elkezdjük kevertetni, fokozatosan emelve a sebességet. Addig kevertetjük, amíg habos nem lesz, különben, ha túl korán adjuk hozzá a tojásfehérjét, akkor ki fog csapódni. Szóval, ha a masszánk már elég habos, fokozatosan hozzáöntjük a tojásfehérjét, kevertetjük még egy-két percet és kész is az alapunk. Ezt két felé osztjuk.

Mazsolás keksz
1 citrom héja
300 g mazsola
250 g liszt
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Az alap egyik felébe belereszeljük a citrom héját, beletesszük a mazsolát és eldolgozzuk. Majd jöhet a liszt, amit szintén alaposan hozzá kell kevernünk az alapunkhoz. Szükségünk lesz egy sütőpapíros tepsire és egy nyomózsákra. A masszát beletöltjük a zsákunkba és halmokat nyomunk vele a sütőpapírra, attól függően, hogy mekkora kekszeket szeretnénk. Nagyjából a duplájukra fognak nőni, ezért ne nyomjuk őket túl közel egymáshoz. Ezután betesszük a sütőbe és körülbelül 10 perc alatt készre sütjük a kekszeket. Akkor jók, ha szélük enyhén megbarnul.


Csokis keksz
200 g fehércsokoládé csepp /de használhatunk táblás csokoládét is, amit kis darabokra kell vágnunk/
100 g kakaópor
250 g liszt
Fogjuk az alap másik felét és keverjük hozzá először a fehércsokicseppeket, majd a kakaóport és a lisztet. Töltsük ugyan úgy a nyomózsákba, ahogy a mazsolás masszánkat és nyomjunk hasonló méretű halmokat egy sütőpapíros tepsire. Egyszerűbb, ha a mazsolás kekszeknél megnézzük, hogy mennyi időt hagytuk őket a sütőben, mert a csokisnál nem fogjuk olyan könnyen észrevenni, ha kezd barnulni a széle.
Ezután hagyjuk kihűlni a kekszeket és dobozban, akár egy hétig is eltarthatjuk

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése