18 január 2015

Édes sütőtöktorta....

Pár hete készítettem el,ezt a nagyon finom sütőtökös süteményt. Előtte sosem próbáltam a sütőtököt, mint összetevőt édességhez használni, de amikor rábukkantam  a receptre muszáj volt kipróbálnom. Nem volt csalódás és bonyolultnak sem mondható. Inkább csak odafigyelést igényel és a leírtak pontos betartását...





Hozzávalók: 
Tészta:
-250 g liszt
-50 g porcukor
-125 g vaj
-1 nagy tojás
-kevés tej,olaj

Töltelék:
-500g kimagozott,hámozott kockára vágott sütőtök
-500 ml tejszín
-200g cukor
-1 vanília rúd félbevágva
-2 nagy tojás

A tésztát kézzel vagy robotgéppel is elkészíthetjük. Szitáljuk a lisztet és a porcukrot egy nagy keverőtálba. Adjuk hozzá a vajat és finoman dolgozzuk el a keveréket úgy, hogy zsemlemorzsához legyen hasonló. Adjuk hozzá a tojást meg a tejet. Annyi tejet használjunk , hogy puha tészta állagú legyen a keverék, ne ragadjon, hanem váljon el az edény falától. Gyúrjuk össze és formáljunk belőle cipót. Ne gyúrjuk túl, mert akkor rugalmas és gumiszerű lesz, nem pedig könnyű és omlós. Szórd meg liszttel a cipót és csomagold fóliába, majd pihentesd fél órát a hűtőben. 

Közben tedd fel kisebb edényben ,közepes lángon a sütőtököt, a tejet. a cukrot és tedd hozzá a vaníliarúd kikapart belsejét a vaníliarúddal együtt. Folyamatosan keverd nehogy leégjen és mielőtt elkezdene forrni vedd le takarékra a lángot. Lassú tűzön főzd kb. negyed órát, időnként megkavarva, aztán tegyél rá fedőt és úgy főzd még negyed órát, vagy amíg a sütőtök jól megpuhul. Ezután vedd le a tűzről , szedd ki belőle a vaníliarudat, a többit pedig botmixerrel pépesítsd simára. Öntsd át egy műanyag tálba,fedd le, hogy ne képződjön hártya a tetején és hagyd kihűlni.

Olajozz ki vékonyan egy 25 cm átmérőjű , levehető aljú tortaformát. Lisztezzük meg a nyújtódeszkát és nyújtsuk ki a tésztát kb. fél cm vastagra, kör alakúra. Tekerd fel a sodrófára,fektesd a tortaformába és jól nyomkodd bele. A formán túllógó részeket vágd le és ha esetleg valahol kiszakadt a tészta, pótold ki a darabokkal. Villával szurkáld meg a tésztát, feszítsd rá a fóliát és tett a mélyhűtőbe fél órára. Addig melegítsd elő a sütőt 180 fokra.

Közben tegyél a TÉSZTÁRA! sütőpapírt , úgy hogy mindenhol befedje és töltsd a formát színültig nyers rizzsel és süsd így a sütőben 10 percig. Vedd ki, távolítsd el a rizst óvatosan a sütőpapírral együtt és tedd vissza a tésztát további 10 percre. Vedd ki , hagyd teljesen lehűlni és mérsékeld a hőfokot 160 fokra. 

Verd fel habosra a tojást és add a kihűlt sütőtökös keverékhez, majd újra botmixerrel turmixold át a ,,krémet''. Öntsd a keveréket a tortalapra és süsd a forró sütőben kb. 30 percig vagy ameddig a keverék nagyjából megszilárdul, de azért még remegős. Hagyd kihűlni, mert aközben is szilárdul a sütemény. Tálald kevés tejszínnel vagy tejföllel. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése