21 január 2015

Karamellás, mogyorókrémes mousse torta

Íme a következő receptem. Sokat gondolkodtam, hogy milyen tortát készítsek a nagybátyám születésnapjára. Szerettem volna valami újat kipróbálni és mivel mindenki szereti a karamellt nálunk én pedig odavagyok a mogyoróvajért, erre a könnyű , de édes tortára esett a választásom!




Hozzávalók:          

Tojáshabos piskóta:

-3 tojásfehérje
-160 g porcukor
-3 evőkanál keményítő
- 100 g mandulaliszt

Földimogyorós karamell:

-110g cukor
-2 evőkanál víz
-250 ml tejszín
-70 g mogyoróvaj
-45 g pörkölt földimogyoró

Moussehoz:

-6 lapzselatin
-2 evőkanál víz
-140 g mogyoróvaj
-100 g cukor
-70 g vaj
- 250 ml + 375 ml tejszín
-kakaó



1. Melegítsük fel a sütőt 160 fokra. Két 22 cm-es tortaformára van szükségünk a lapokhoz, vagy csináljuk őket két részletben. Kezdjük el habosra verni a tojásfehérjéket. Amikor a hab már majdnem kemény, szitáljuk hozzá a porcukrot. Verjük tovább, amíg szép fényes és kemény nem lesz. Óvatosan adjuk hozzá a mandulaliszttel elkevert keményítőt és jól keverjük össze. Osszuk kétfelé a masszát és tegyük a sütőbe , addig, amíg egy kicsit megbarnul a teteje.

2.Készítsük el a földimogyorós karamellt. Két lapzselatint áztassunk be vízbe. Tegyük a cukrot és a 2 evőkanál vizet egy lábosba és kezdjük el melegíteni. Amikor a cukor teljesen elolvadt és kezd bebarnulni, öntsük hozzá a tejszínt és addig melegítsük, ameddig a cukros karamell fel nem oldódik benne. Ezután adjuk hozzá a mogyoróvajat, a pörkölt földimogyorót és a legvégén a két lap, kinyomkodott zselatint.Tegyük félre hűlni és várjunk addig ,amíg kéz meleg nem lesz.

3.Ezután álljunk neki a mousse-nak. Áztassuk be vízbe a zselatinlapokat. Tegyük fel a cukrot és a vizet ugyan úgy mint a földimogyorós karamellnél és, amikor elkezd barnulni keverjük hozzá a vajat. Addig kevergessük amíg el nem olvad, majd öntsük hozzá a tejszínt (250 ml). Addig hagyjuk a tűzön, amíg csomómentes nem lesz, majd a végén keverjük hozzá a mogyoróvajat és a kicsavart zselatinlapokat. Hűtsük ki.

4. Helyezzük az egyik piskóta lapunkat a tortaformába. Verjük fel a 375 ml tejszínt és utána keverjük hozzá a kihűlt mousse-unkat. Ízlés szerint lehet a krémbe még pörkölt földimogyorót is keverni, ha szeretnénk. Töltsük a krémet a tortakarikába és rakjuk a tetejére a másik piskótalapot. Ha langyosra hűlt a földimogyorós karamellünk akkor öntsük a sütemény tetejére, tegyük hűtőbe és várjunk addig, amíg megköt.

5. Késsel vágjuk körbe a tortát, hogy könnyen lejjön a forma róla. Én készítettem hozzá egy kis dobos cukrot dekorációnak( megolvasztjuk a cukrot aranybarnára és utána formákat locsolunk vele egy sütőpapírra vagy szilikonlapra). De bármivel díszíthetjük, vagy hagyhatjuk az eredeti állapotában is.Befejezésképpen pedig hintsük meg kakaóval a tetejét.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése